Suunterveyden vaikutus kokonaisterveyteen


Ei ole sama, miltä suu tuntuu ja näyttää. Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehoon ja kokonaisterveyteen sekä elämänlaatuun. Kun suu voi hyvin, koko keho voi hyvin.

Näin hoidat suunterveyttä

Terveelliset elintavat, suuhygieniasta huolehtiminen ja säännölliset käynnit hammaslääkärillä ja suuhygienistillä edistävät suunterveyttä ja auttavat ehkäisemään suun sairauksia.

  1. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Käytä mieluiten sähköhammasharjaa.
  2. Puhdista myös hammasvälit.
  3. Syö terveellisesti ja pidä kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista.
  4. Älä napostele aterioiden välillä.
  5. Noudata kohtuutta makeiden ja happamien tuotteiden käytössä ja nauti niitä ainoastaan säännöllisten aterioiden yhteydessä.
  6. Juo janojuomana vettä.
  7. Käytä ksylitolituotteita.
  8. Älä käytä tupakkaa tai nuuskaa.
  9. Käy säännöllisesti hammaslääkärillä suun ja hampaiden tarkastuksessa.

Huono suunterveys on riskitekijä monille sairauksille. Suusta levinnyt bakteeritulehdus voi lisätä muun muassa valtimokovettumataudin sekä sydän- tai aivoinfarktin riskiä. Lisäksi suuperäiset infektiot voivat heikentää monen kroonisen sairauden, kuten reuman ja diabeteksen hoitotasapainoa.

Suun alueen ongelmat vaikuttavat terveyden ohella myös itsetuntoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Huonoilla hampailla on ikävä hymyillä.

Suun tulehdus voi edetä salakavalasti

Noin joka toisella suomalaisella aikuisella on suussaan jonkinasteinen krooninen tulehdus. Tiedätkö, kumpaan puolikkaaseen itse kuulut? Aivan – yleisimmät hammas- ja suusairaudet, hampaiden reikiintyminen, ientulehdus ja parodontiitti ovat usein oireettomia ja voivat siksi edetä salakavalasti. Vaikka hampaat näyttävät omaan silmään hyvin hoidetuilta, ikenissä voi muhia jopa kämmenen kokoinen tulehdus!

Krooniset tulehdukset eivät parane itsestään, vaan niiden toteamiseen ja hoitoon tarvitaan aina terveydenhuollon ammattilaista. Suun ja hampaiden säännöllinen tarkastus on tärkeää, sillä alkava kariesvaurio ja lieväasteinen parodontiitti voidaan pysäyttää varhaishoidolla.