
Avaa suu kampanjoi elinikäisen suunterveyden puolesta
Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja painottaa, että jokaisen tulisi saada jo varhaislapsuudessa tiedot ja taidot huolehtia suunterveydestä läpi elämän.
Lapset omaksuvat kotoa positiivisen asenteen suunterveydestä huolehtimiseen. Pienenä opittu kantaa koko elämän!
Vanhempana olet tärkein vaikuttaja lastesi terveystottumusten ja asenteiden muodostumisessa ja vastuussa oikeiden suunhoidon rutiinien ja terveellisten elintapojen opastamisesta. Vähitellen pienet oppivat ottamaan itse vastuuta, ja kantamaan sitä kouluiässä ja aikuiseksi varttuessaan.
Jo odottavan perheen tulisi huomioida syntyvän lapsen suunterveys. Lapsen synnyttyä huoltajien tulisi huolehtia pienokaisen suunterveydestä ja lapsen kasvaessa näyttää esimerkkiä hyvistä suunterveystavoista.
Avaa suu -kampanja on suunniteltu erityisesti lapsiperheiden ja odottavien perheiden tueksi. Hyvä perusta elinikäiselle suunterveydelle on jokaisen lapsen oikeus.
Suunterveys odotusaikana ja varhaislapsuudessa
- Odotusaikana on hyvä varmistaa, että perheen suuhygieniatavat ja ruokatottumukset ovat suunterveyttä edistäviä.
- Ksylitolituotteita kannattaa käyttää säännöllisesti jo raskausaikana.
- Lapsen suunterveyden ylläpitämisessä keskeisintä ovat hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset. Lapsen totuttaminen näihin olisi hyvä aloittaa mahdollisimman varhain. Paras tapa opettaa lapsille suunterveyden ylläpitämistä on vanhempien hyvä esimerkki. Lapsen hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Hampaat harjataan pehmeällä vauvaharjalla. (Ks. videot lasten hampaiden harjauksesta Puhtaat hampaat -sivustolta: https://www.helsinki.fi/fi/projektit/puhtaat-hampaat/videot)
- Hampaiden harjauksessa käytetään fluoritahnaa suositusten mukaan. (https://www.kaypahoito.fi/xmedia/hoi/hoi50078a.pdf)
- Maitohampaiden puhkeamisiässä tulee välttää reikiintymistä aiheuttavien bakteerien tartuttamista vauvan suuhun.
- Imetyksen ja tutin vaikutukset lapsen suun ja hampaiston kehitykseen ja terveyteen tulee myös huomioida.
- Lapsen terveelliset ruokatottumukset perustuvat säännöllisiin aterioihin ja terveellisiin välipaloihin. Janojuomana paras on vesi ja ruokajuomana maito.
- Lapsi voi käyttää ksylitolituotteita, kun purukumin tai pastillin syöminen sujuu. Alle 2-vuotiaille suositellaan imeskeltäviä ksylitolitabletteja.
- Karkkipäivän sijasta suositellaan aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa. Herkkuhetken jälkeen kannattaa nauttia ksylitolia.
Lue lisää vauvan suunterveydestä
Lue lisää alle kouluikäisen suunterveydestä

Koululaisten suunterveys
- Kouluvuosina on tärkeä huolehtia terveellisistä ruokatottumuksista, välttää napostelua, makeita ja happamia juomia sekä päihteitä.
- Hampaat harjataan fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä.
- Koululaisen pitäisi päivittäin syödä aamiainen, koululounas, välipala koulussa tai kotona, päivällinen ja iltapala. Paras janojuoma on vesi.
Lue lisää koululaisten ja nuorten suunterveydestä

Opiskelijoiden ja nuorten aikuisten suunterveys
- Suunterveyden ylläpidossa läpi elämän avainasemassa ovat:
- terveelliset elämäntavat ja ruokatottumukset
- hyvä suuhygienia
- tupakoimattomuus
- suun terveydenhuollon palvelujen säännöllinen käyttö
- Koulun jälkeen nuorten ja nuorten aikuisten elämässä tapahtuu suuria muutoksia, kuten lapsuuskodista muuttaminen, varusmiespalvelu, opiskeluaika, valmistuminen ammattiin, perheen perustaminen.
- Lapsena opitut suunterveydestä huolehtiminen, hyvä suuhygienia ja terveelliset ruokatottumukset on erityisen tärkeä muistaa näissä elämän muutostilanteissa.
- Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin ja hammasvälien puhdistus päivittäin auttavat pitämään myös hengityksen raikkaana.
- Muista myös säännölliset käynnit suun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla.
Lue lisää opiskelijoiden ja nuorten aikuisten suunterveydestä