Suunterveys ja sairaudet

Terve suu on tärkeä koko kehon terveydelle. Erityisen huolellista suuhygieniaa tarvitaan, jos vastustuskyky on heikentynyt sairauden tai lääkkeiden takia. Tavallinen suun bakteeri voi muuttua vaaralliseksi myös terveelle ihmiselle, jos se pääsee leviämään verenkiertoon. 

Suun tulehdukset voivat heikentää yleissairauksien, kuten diabeteksen ja reuman hoitoennustetta. Tulehdus voi suurentaa myös mm. sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Mitä parempi suunterveys on, sitä paremmassa hoitotasapainossa tauti pysyy. Hyvään suuhygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös raskauden aikana. 

Diabetes

Diabetes saattaa lisätä alttiutta erilaisille suun sairauksille. Hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riski voi diabeetikolla olla jopa kolminkertainen. Kun syljen eritys vähenee, hampaat voivat myös reikiintyä helpommin. Hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suunterveyteen, ja toisaalta terve suu tukee diabeteksen hoitoa.

Lue lisää diabetesta sairastavan suun ja hampaiden hoidosta.

Sydänsairaudet

Tie sydämeen vie suun kautta. Hyvä suun ja hampaiden terveys vaikuttaa myös sydämen terveyteen.

Hoitamaton parodontiitti saa elimistössä aikaan matala-asteisen tulehdustilan, jolla on yhteys sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiselle.

Lue lisää, miten suunterveys vaikuttaa sydänsairauksiin. 

Tekonivel

Terve suu on ehto tekonivelleikkauksellesillä hoitamaton infektio voi aiheuttaa tulehduksia muuallakin elimistössä. Hampaat ja niiden kiinnityskudokset täytyy tutkia ja hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen mahdollista leikkausta. Suun tulehdusten hoito on tärkeää myös sen jälkeen, kun tekonivel on asennettu.

Lue lisää tekonivelpotilaan suun hoidosta

Reuma

Myös reuman hoitoon kuuluu puolustusjärjestelmää heikentävä lääkitys. Reumaatikoilla on usein lisäksi vähentynyt syljeneritys. Kuivasta suusta johtuen hampaat reikiintyvät helposti. Hampaiden puhdistuksessa täytyy olla erittäin huolellinen, jotta suun tulehdukset eivät pääse leviämään niveliin.

Yleissairauksia pahentavia suun tulehduksia

 

  • Parodontiitti
  • Hammasytimen tulehdus
  • Märkäpesäke
  • Suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet
  • Sieni-infektiot
  • Huonosti istuvat proteesit
  • Puhkeamattomien tai osittain puhjenneiden hampaiden ympäryskudosten tulehdukset