Aftat

 

Aftat ovat kivuliaita haavaumia suun limakalvolla. Jos sinulla on joskus ollut aftoja, et ole yksin. Niistä kärsii elämänsä aikana lähes puolet ihmisistä.

Pieni, piinallinen afta voi ilmestyä lähes minne tahansa suuontelossa; posken limakalvolle, huuliin, kieleen ja suupohjaan. Suurempia aftoja voi ilmestyä myös nielurisojen lähelle.

Mistä aftat johtuvat?

Aftojen syytä ei tunneta tarkasti. Ne saattavat johtua kehon autoimmuunireaktiosta, jolloin elimistön omat solut hyökkäävät suun pintakudoksen soluja vastaan. Myös seuraavilla tekijöillä on arveltu olevan osuutta aftojen synnyssä:

  • Raudan, B12 ja C-vitamiinien puute
  • Tietyt ruoat ja juomat
  • Crohnin tauti ja keliakia
  • Stressi
  • Kuukautiset
  • Natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat

Vaikka afta on kiusallinen vaiva, se ei tartu eikä sitä siis voi saada suudellessa tai samoilla ruokailuvälineillä syödessä.

Näin hoidat aftoja

Valtaosa aftoista paranee 1‒2 viikossa ilman hoitoa. Harvinaisten suurikokoisten aftojen paranemiseen voi kulua jopa 4‒10 viikkoa. Vaihda hammastahnasi vaahtoamattomaan tahnaan, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Jo se saattaa auttaa aftojen paranemista. Sopivan hammastahnan löydät ainakin apteekista. Hyvä suuhygienia on muutoinkin tärkeä osa hoitoa. Se lievittää kipua ja ehkäisee haavaumaa tulehtumasta.

Jos afta on erittäin kivulias ja vaikeuttaa syömistä, kannattaa kokeilla ilman reseptiä saatavia geeli-, spray- tai tablettivalmisteita. Niitäkin saa apteekista. Ne muodostavat suojaavan kalvon aftan päälle ja vähentävät kipua muutamaksi tunniksi.

Ota yhteyttä hammaslääkäriin, jos oireet eivät helpota muutamassa viikossa tai aftat uusiutuvat usein. Lääkäri voi määrätä paikallisia kortisonivoiteita tai lähettää jatkotutkimuksiin.