Sukupuolitauti suussa
Herpes, kondylooma, tippuri, kuppa, klamydia ja B-hepatiitti… Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suuhun, pois lukien syyhypunkki ja satiaiset. Herpesvirusta on kahta tyyppiä. HSV-1 aiheuttaa yleensä huulessa tai nenänpielessä esiintyvän huuliherpeksen, ja HSV-2 sukupuoliherpeksen. Huuliherpes voi kuitenkin tarttua myös sukuelimiin ja sukupuoliherpes huuliin.
Miten sukupuolitauti tarttuu suuhun?
Tartunta edellyttää suuseksissä tapahtuvaa suojaamatonta limakalvokontaktia. Tauti voi tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen.
HIVin esiintyvyys on Suomessa hyvin vähäistä. Lääkityksellä olevat HIV-tartunnan saaneet eivät tartuta HIViä eteenpäin edes veren välityksellä. Vaikka verta vuotavan suun kautta altistus on teoriassa mahdollista, riski saada HIV suusta on hyvin pieni.
Sukupuolitaudin oireet suussa
Sukupuolitaudit aiheuttavat erilaisia oireita, ja osa taudeista voi olla myös vähäoireisia tai täysin oireettomia. Tartunnan jälkeen oireet eivät tule heti, vaan taudille tyypillisen itämisajan jälkeen.
Kondylooman eli visvasyylän oireet vaihtelevat suuresti. Suun limakalvoilla voi esiintyä kukkakaalimaisia visvasyyliä. Tyypillisimmillään niitä esiintyy kielessä, pehmeässä suulaessa, huulissa, suupohjassa ja posken limakalvoilla. Helposti leviävät visvasyylät voidaan poistaa jäädytyshoidolla, lääkepenslauksella tai laserilla. Tauti voi piilevänä olla myös täysin oireeton.
Tippuri on usein oireeton. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa limakalvoaftoja, ientulehdusta, kurkkukipua ja imusolmukkeiden turpoamista.
Kupan ensimmäinen oire on suun limakalvolle syntyvä ensihaava. Se on läpimitaltaan 2‒20 millimetriä ja ilmestyy 3‒4 viikon kuluttua tartunnasta. Haava on yleensä aristamaton, kovareunainen ja kiinteän tuntuinen. Myöhemmin suuhun saattaa ilmestyä pieniä pyöreitä näppylöitä, jotka voivat muodostaa niin sanotun etananjälkihaavauman.
Klamydia esiintyy muita sukupuolitauteja harvemmin suussa ja nielussa, koska klamydiabakteeri lisääntyy huonosti suun limakalvoilla. Nieluklamydia voi olla oireeton tai se voi aiheuttaa melko vähäisiä oireita, kuten nielun punoitusta ja imusolmukkeiden turvotusta.
Paras keino välttyä sukupuolitautien leviämiseltä sekä suuhun että muutenkin on vakituinen seksipartneri. Satunnaisten kumppanien kanssa on syytä välttää suojaamatonta seksiä tai käyttää kondomia, myös suuseksissä.
Sukupuolitautien hoito
Tippuria, klamydiaa ja kuppaa hoidetaan antibiooteilla. Hoidon jälkeinen kontrolli on erittäin tärkeä, jotta paraneminen varmistetaan eikä tauti jää oireettomana itämään. Näin myös taudin leviäminen saadaan estettyä. Ehdottoman tärkeää on hoitaa myös seksipartneri.
Herpes ja kondylooma ovat virustauteja, joten niitä ei voida hoitaa antibiooteilla. Lääkitys ei poista herpestä, vaan virus jää piilevänä elimistöön ja voi aiheuttaa taudin puhkeamisen myöhemmin uudelleen.