Miten voin ehkäistä hampaiden reikiintymistä?


Terveellinen ruokavalio, aterioiden välillä tapahtuvan napostelun välttäminen sekä huolellinen suuhygienia auttavat ehkäisemään hampaiden reikiintymistä.


Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin. 
Käytä mieluiten sähköhammasharjaa. Sylje hammastahnajäämät suustasi harjauksen jälkeen, mutta älä huuhdo suutasi, jotta sylkeen jää hiukkasen fluoria suojaamaan hampaita.


Puhdista hammasvälit kerran päivässä. Jos hammaslangan käyttö tuntuu hankalalta, kokeile erilaisia hammaslankaimia tai hammasväliharjoja.


Juo janojuomana vettä. 
Vältä sokeristen/sokeria sisältävien mehujen, virvoitusjuomien, makuvesien ja energiajuomien käyttöä. Ne tarjoavat suun bakteereille mehevän maaperän. Vastaavat sokerittomat juomatkaan eivät ole haitattomia, sillä niiden hapot altistavat hampaat eroosiolle eli kemialliselle syöpymiselle. Maustamaton kivennäisvesi sen sijaan sopii hyvin hammasystävälliseen ruokavalioon.


Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja. Syö monipuolisesti ja terveellisesti. 4‒6 ateriaa päivässä, välipalat mukaan lukien, on hyvä ruokarytmi.


Älä napostele aterioiden välillä. Jatkuva happohyökkäys on vahingollista hampaille. Ajoita sokeristen ja happamien tuotteiden syönti aterioiden yhteyteen.


Käytä ksylitolituotteita. Ksylitoli estää hampaiden reikiintymistä ehkäisemällä reikiä aiheuttavien bakteerien kasvua ja toimintaa. Suositeltava annos on 5 grammaa päivässä. Se vastaa 6‒10 ksylitolipurkkatyynyä. Koko päivää ei tarvitse pureskella, vaan 5‒20 minuuttia kerrallaan riittää.


Käy säännöllisesti hammaslääkärillä tarkastuksessa. Se auttaa pitämään suun terveenä. Vain hammaslääkäri voi todeta alkavan kariesvaurion ja opastaa sen varhaishoidossa.