Parodontiitti
Tiedätkö, mikä on parodontiitti? Saattaa olla, että et ole koskaan kuullutkaan – vaikka se voi tälläkin hetkellä muhia ikenissäsi! Hampaan kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti on nimittäin salakavala ja usein oireeton, krooninen kansantauti, josta kärsii joka kolmas aikuinen. Se on vakava bakteeri-infektio, joka hoitamattomana saattaa johtaa hampaiden irtoamiseen. Haitalliset bakteerit voivat levitä suusta verenkiertoon altistaen mm. sydän- ja aivoinfarktille, joiden riski voi olla jopa nelinkertainen terveeseen suuhun verrattuna. Hoitamattomana parodontiitti heikentää diabeteksen hoitotasapainoa, ja toisaalta huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi altistaa parodontiitille.
Parodontiitti syntyy, jos ientulehdusta ei hoideta kuntoon. Tällöin bakteerit ja hammaskivi etenevät ikenen alle ja tuhoavat hampaan kiinnityskudoksia. Syvät ientaskut, hammasvälien suureneminen, pahanhajuinen hengitys ja hampaiden liikkuminen voivat olla merkkejä pitkälle edenneestä parodontiitista.
Parodontiitin varhaishoito
Parodontiitin varhaishoito on aina potilaan ja suun terveydenhuollon yhteistyötä. Hammaslääkärin tekemä säännöllinen suun tutkimus on tärkeää, jotta ientulehduksen mahdollinen eteneminen parodontiitiksi havaitaan ajoissa. Jos ientulehdus saadaan pysäytettyä, kudosvaurio voi palautua täysin ennalleen.
Ajoissa diagnosoitu tauti ja infektion pysäyttäminen sekä huolellinen omahoito takaavat lähes aina onnistuneen lopputuloksen. Mitä pidemmälle kudosvaurio ehtii, sitä huonommaksi muuttuu myös iensairauden ennuste.
Pitkälle edennyt parodontiitti vaatii useimmiten erikoishammaslääkärin apua.
Parodontiitin riskitekijöitä ovat:
• Hoitamaton ientulehdus
• Huono suuhygienia, hampaiden pinnoille kertyneet bakteeripeitteet
• Tupakointi
• Yleissairaudet, erityisesti diabetes
Parodontiitin ensioire on yleensä ientulehduksesta johtuva verenvuoto. Infektio voi kuitenkin edetä myös ilman oireita hyvinkin pitkälle. Tulehtunut ienkudos voi olla jopa kämmenen laajuinen! Muista siis käydä säännöllisesti hammaslääkärillä suun ja hampaiden tutkimuksessa ja tarvittaessa suun terveydenhuollon ammattilaisen tekemässä bakteeripeitteiden poistossa.
Lue lisää parodontiitin hoidosta.
Tutustu parodontiitin Käypä hoito -suositukseen.